Teraz jest 24 maja 2017, o 11:56


Oryginalna antena

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Skorek

Użytkownik

Użytkownik

  • Posty: 26
  • Dołączył(a): 8 paź 2013, o 09:23
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)

Oryginalna antena

Post24 cze 2014, o 23:37

Witam posiadam w masterce kurnik spojkara i jest na nim oryginalnie antena od cb radia ale mam z nia problem gdyz radio sciaga słabo i jezeli auto minie mnie jadac w przeciwnym kierunku to zaraz sygnał sie urywa i ja a ni on mnie nie słyszy. Wie ktos moze czemu tak sie dzieje?
Offline
Avatar użytkownika

FRONT242

  • Posty: 660
  • Dołączył(a): 10 kwi 2014, o 20:30
  • Lokalizacja: WaTyKaN
  • Podziękował : 54 razy
    Otrzymał podziękowań: 77 razy
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: Sprinter 513
  • Firma: TRaNsTeRRoR
  • Uprawnienia: A B+E C

Re: Oryginalna antena

Post25 cze 2014, o 08:07

Skorek napisał(a):Witam posiadam w masterce kurnik spojkara i jest na nim oryginalnie antena od cb radia ale mam z nia problem gdyz radio sciaga słabo i jezeli auto minie mnie jadac w przeciwnym kierunku to zaraz sygnał sie urywa i ja a ni on mnie nie słyszy. Wie ktos moze czemu tak sie dzieje?



Wywal ten " oryginalny " badziew , wstaw porzadna antene np. Sirio 800 turbo - krotki bacik ale do 5 - 10 km dziala dobrze , zalezy od terenu . Mam w Vito i w sprinterze . W vito uzywam tej anteny od 6 lat i zero problemow a w sprinterze od 2 lat . Jak trzeba to podciagnij mase kablem do kurnika do anteny i tyle . Taki problem co piszesz tez jest w innych kurnikach z od razu zamontowana antena np. kurniki jegger . Wstawiaja jakies tanie shity na zasadzie antena CB - sztuk 1 ... jakby nie mogli za pare groszy cos porzadnego dolaczyc , koszt 130 zeta za dobra antene np. SIRIO TURBO - " nie jest wielkie hallo " . Jezeli nie chcesz dziurawic kurnika i blach to zainstaluj w tej szczelinie jak sie otwiera maske od silnika, sa specjalne haki czy uchwyty ... ale mi to sie nie podobalo . Podstawa to PORZADNA antena .

http://allegro.pl/cb-antena-sirio-turbo ... 57802.html

Obrazek
"Każdy normalny człowiek ma od czasu do czasu ochotę splunąć w dłonie, zatrzeć ręce, wywiesić czarną flagę na maszcie i zacząć podrzynać gardła."
:Henry Louis Mencken:
Offline
Avatar użytkownika

agencik

Użytkownik

Użytkownik

  • Posty: 42
  • Dołączył(a): 14 mar 2014, o 21:12
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Podziękował : 7 razy
    Otrzymał podziękowań: 7 razy
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: Renault :(
  • Firma: Dar-Trans
  • Uprawnienia: B, tram, sztapl,

Re: Oryginalna antena

Post28 cze 2014, o 13:21

Kolego miałem ten sam problem.
Specjalnie nabyłem dobre radyjko Lafayette (żadna rewelacja ale najlepsza marka) nawet z byle jaką anteną za 50zł.
Szukałem jeździłem po fachmanach od strojenia i każdy ręce rozkładał.
Znalazłem w miejscowości Oświęcim specjalistę pasjonata CB, zabrał radio na warsztat i okazało się że radio ma po przesuwane kanały.
Otworzył, nastroił i wszystko gra.

Lafayette Apollo Pro (230pln)
Antena noname 70cm na drzwiach kierowcy (50pln plus uchwyt na drzwi 24pln)
zasięg bez zakłóceń 18km (oświęcim - tychy)
Sie cita, sie wie.
Sie pyta, sie wie jeszcze więcej ;)
https://plus.google.com/107920073629536521308/about
Offline
Avatar użytkownika

FRONT242

  • Posty: 660
  • Dołączył(a): 10 kwi 2014, o 20:30
  • Lokalizacja: WaTyKaN
  • Podziękował : 54 razy
    Otrzymał podziękowań: 77 razy
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: Sprinter 513
  • Firma: TRaNsTeRRoR
  • Uprawnienia: A B+E C

Re: Oryginalna antena

Post28 cze 2014, o 13:50

agencik napisał(a):Kolego miałem ten sam problem.
Specjalnie nabyłem dobre radyjko Lafayette (żadna rewelacja ale najlepsza marka) nawet z byle jaką anteną za 50zł.
Szukałem jeździłem po fachmanach od strojenia i każdy ręce rozkładał.
Znalazłem w miejscowości Oświęcim specjalistę pasjonata CB, zabrał radio na warsztat i okazało się że radio ma po przesuwane kanały.
Otworzył, nastroił i wszystko gra.

Lafayette Apollo Pro (230pln)
Antena noname 70cm na drzwiach kierowcy (50pln plus uchwyt na drzwi 24pln)
zasięg bez zakłóceń 18km (oświęcim - tychy)



:shock: + ;) = :lol:
"Każdy normalny człowiek ma od czasu do czasu ochotę splunąć w dłonie, zatrzeć ręce, wywiesić czarną flagę na maszcie i zacząć podrzynać gardła."
:Henry Louis Mencken:
Offline
Avatar użytkownika

ARAS

Użytkownik

Użytkownik

  • Posty: 66
  • Dołączył(a): 1 lis 2013, o 14:06
  • Podziękował : 4 razy
    Otrzymał podziękowań: 2 razy
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: vw crafter
  • Firma: własna
  • Uprawnienia: b,c adr

Re: Oryginalna antena

Post28 cze 2014, o 15:46

KOLEGO DOBRA MASA I PO SPRAWIE CO DO ANTEN NIE POLECA ZE WZG.NA MOCOWANIE SIRIO SILVER te sirio co kolega poleca również dobre tylko baci z 1,2 zeby miał
Offline
Avatar użytkownika

Skorek

Użytkownik

Użytkownik

  • Posty: 26
  • Dołączył(a): 8 paź 2013, o 09:23
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)

Re: Oryginalna antena

Post7 lip 2014, o 17:50

Koledzy czy antena sirio 800 turbo na magnesie 14 cm dobrze będzie ściągać z maski? Jeśli tak to jak najlepiej przeprowadzić kabel żeby nie szpecilo wyglądu? Renault master 2013 rok
Offline
Avatar użytkownika

ARAS

Użytkownik

Użytkownik

  • Posty: 66
  • Dołączył(a): 1 lis 2013, o 14:06
  • Podziękował : 4 razy
    Otrzymał podziękowań: 2 razy
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: vw crafter
  • Firma: własna
  • Uprawnienia: b,c adr

Re: Oryginalna antena

Post7 lip 2014, o 21:55

tylko nie model sirio silver odradzam
Offline
Avatar użytkownika

jedi6667

  • Posty: 188
  • Dołączył(a): 25 cze 2014, o 17:01
  • Lokalizacja: Żyrardów
  • Podziękował : 2 razy
    Otrzymał podziękowań: 10 razy
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: Fiat Ducato 3.0 Maxi
  • Uprawnienia: B

Re: Oryginalna antena

Post9 lip 2014, o 19:24

Żeby antena dobrze spełniała swoją rolę musi mieć ekran a ekranem jest karoseria samochodu, kurnik jest z laminatu i jeśli antena jest przykręcona do niego to nie ma ekranu i jest wtedy lipa. Do tego zestaw powinien być wystrojony SWR międy 1 a 1,3 wtedy będzie bajka.

Powrót do CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość