Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Przepisy dotyczące transportu drogowego do 3,5 DMC

Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Postprzez Maniek94 » 30 sty 2018, o 23:51

Witam. Tak jak w temacie. Mam busa do 3.5t dmc i chcialbym dolozyc mu przyczepe 3 t dmc.Podejrzewam że tacho potrzebne ale co z licencja? Moze ktos lata takim zestawem i moglby pomoc?
Avatar użytkownika
Maniek94
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 5
Dołączył(a): 30 sty 2018, o 23:39
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Peugeot boxer
Firma: MAR-TRANS
Uprawnienia: B, B+E

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Postprzez Dychu » 31 sty 2018, o 00:37

Witaj,
Tak w skrócie szybkim, tacho i licencje potrzebujesz. Najszybciej pozyskasz licencje kupując gotową sp. z o.o. z przypisaną licencją ale musisz automatycznie podpiąć pod tą spółkę chociaż jedno auto więc to musi się zazębiać. Koszt takiej gotowej spółki gdzie możesz po 24 godzinach już działać i jesteś przede wszystkim czynnym płatnikiem vat, masz już NIP UE to koszt ok. 18.000 zł i masz problem z głowy. Możesz nawet tirami latać i podpinać pod spółkę.

Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
Dychu
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 756
Dołączył(a): 21 cze 2017, o 11:44
Podziękował : 106 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Master Wejkama
Uprawnienia: B,C,C+E, ADR, HDS

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Postprzez Maniek94 » 31 sty 2018, o 15:41

Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Wlasnie zastanawiam sie jak to bedzie wychodzilo na b+e. Jest pare plusow takiego zestawu.
Avatar użytkownika
Maniek94
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 5
Dołączył(a): 30 sty 2018, o 23:39
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Peugeot boxer
Firma: MAR-TRANS
Uprawnienia: B, B+E

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Postprzez Dychu » 31 sty 2018, o 20:56

Maniek94 napisał(a):Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Wlasnie zastanawiam sie jak to bedzie wychodzilo na b+e. Jest pare plusow takiego zestawu.


Ależ oczywiście, że jest dużo plusów i fajnie, że ktoś o tym wie :-).

Pozdrawiam kolego.
Avatar użytkownika
Dychu
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 756
Dołączył(a): 21 cze 2017, o 11:44
Podziękował : 106 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Master Wejkama
Uprawnienia: B,C,C+E, ADR, HDS

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Postprzez Maniek94 » 1 lut 2018, o 01:43

Jezdzisz moze takim zestawem?
Avatar użytkownika
Maniek94
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 5
Dołączył(a): 30 sty 2018, o 23:39
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Peugeot boxer
Firma: MAR-TRANS
Uprawnienia: B, B+E

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Postprzez Dychu » 1 lut 2018, o 12:08

Maniek94 napisał(a):Jezdzisz moze takim zestawem?


Jeździłem większym zestawem :-) czyli C+E.
Avatar użytkownika
Dychu
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 756
Dołączył(a): 21 cze 2017, o 11:44
Podziękował : 106 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Master Wejkama
Uprawnienia: B,C,C+E, ADR, HDS

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Postprzez TROLL » 1 lut 2018, o 17:16

Pytanie laika. Na pusto bez tacho z ładunkien z tachografem ?
Avatar użytkownika
TROLL
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 207
Dołączył(a): 17 sty 2018, o 22:46
Podziękował : 87 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: LR D1 zwany Ciapatym
Firma: KH Distribution sp.O
Uprawnienia: karta rowerowa

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Postprzez Dychu » 1 lut 2018, o 18:50

TROLL napisał(a):Pytanie laika. Na pusto bez tacho z ładunkien z tachografem ?


Jeśli nazwijmy to ciągnik i przyczepa nie przekracza 3.5t z tego co pamiętam :-).
Avatar użytkownika
Dychu
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 756
Dołączył(a): 21 cze 2017, o 11:44
Podziękował : 106 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Master Wejkama
Uprawnienia: B,C,C+E, ADR, HDS

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Postprzez Maniek94 » 1 lut 2018, o 21:21

Jedni mowia ze liczy sie pojazd ciagnacy czyli w tym przypadku ponizej 3.5 t... I ze niby nie trzeba stosowac tacho. Ale nie chce mi sie w to wierzyc.
Avatar użytkownika
Maniek94
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 5
Dołączył(a): 30 sty 2018, o 23:39
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Peugeot boxer
Firma: MAR-TRANS
Uprawnienia: B, B+E


Powrót do Przepisy prawne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość