Teraz jest 18 lis 2018, o 12:24


Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Przepisy dotyczące transportu drogowego do 3,5 DMC
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Maniek94

Użytkownik

Użytkownik

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): 30 sty 2018, o 23:39
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: Peugeot boxer
  • Firma: MAR-TRANS
  • Uprawnienia: B, B+E

Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Post30 sty 2018, o 23:51

Witam. Tak jak w temacie. Mam busa do 3.5t dmc i chcialbym dolozyc mu przyczepe 3 t dmc.Podejrzewam że tacho potrzebne ale co z licencja? Moze ktos lata takim zestawem i moglby pomoc?
Offline
Avatar użytkownika

Dychu

Użytkownik

Użytkownik

  • Posty: 756
  • Dołączył(a): 21 cze 2017, o 11:44
  • Podziękował : 106 razy
    Otrzymał podziękowań: 89 razy
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: Master Wejkama
  • Uprawnienia: B,C,C+E, ADR, HDS

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Post31 sty 2018, o 00:37

Witaj,
Tak w skrócie szybkim, tacho i licencje potrzebujesz. Najszybciej pozyskasz licencje kupując gotową sp. z o.o. z przypisaną licencją ale musisz automatycznie podpiąć pod tą spółkę chociaż jedno auto więc to musi się zazębiać. Koszt takiej gotowej spółki gdzie możesz po 24 godzinach już działać i jesteś przede wszystkim czynnym płatnikiem vat, masz już NIP UE to koszt ok. 18.000 zł i masz problem z głowy. Możesz nawet tirami latać i podpinać pod spółkę.

Pozdrawiam.
Offline
Avatar użytkownika

Maniek94

Użytkownik

Użytkownik

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): 30 sty 2018, o 23:39
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: Peugeot boxer
  • Firma: MAR-TRANS
  • Uprawnienia: B, B+E

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Post31 sty 2018, o 15:41

Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Wlasnie zastanawiam sie jak to bedzie wychodzilo na b+e. Jest pare plusow takiego zestawu.
Offline
Avatar użytkownika

Dychu

Użytkownik

Użytkownik

  • Posty: 756
  • Dołączył(a): 21 cze 2017, o 11:44
  • Podziękował : 106 razy
    Otrzymał podziękowań: 89 razy
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: Master Wejkama
  • Uprawnienia: B,C,C+E, ADR, HDS

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Post31 sty 2018, o 20:56

Maniek94 napisał(a):Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Wlasnie zastanawiam sie jak to bedzie wychodzilo na b+e. Jest pare plusow takiego zestawu.


Ależ oczywiście, że jest dużo plusów i fajnie, że ktoś o tym wie :-).

Pozdrawiam kolego.
Offline
Avatar użytkownika

Maniek94

Użytkownik

Użytkownik

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): 30 sty 2018, o 23:39
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: Peugeot boxer
  • Firma: MAR-TRANS
  • Uprawnienia: B, B+E

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Post1 lut 2018, o 01:43

Jezdzisz moze takim zestawem?
Offline
Avatar użytkownika

Dychu

Użytkownik

Użytkownik

  • Posty: 756
  • Dołączył(a): 21 cze 2017, o 11:44
  • Podziękował : 106 razy
    Otrzymał podziękowań: 89 razy
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: Master Wejkama
  • Uprawnienia: B,C,C+E, ADR, HDS

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Post1 lut 2018, o 12:08

Maniek94 napisał(a):Jezdzisz moze takim zestawem?


Jeździłem większym zestawem :-) czyli C+E.
Offline
Avatar użytkownika

TROLL

Użytkownik

Użytkownik

  • Posty: 193
  • Dołączył(a): 17 sty 2018, o 22:46
  • Podziękował : 76 razy
    Otrzymał podziękowań: 39 razy
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: LR D1 zwany Ciapatym
  • Firma: KH Distribution sp.O
  • Uprawnienia: karta rowerowa

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Post1 lut 2018, o 17:16

Pytanie laika. Na pusto bez tacho z ładunkien z tachografem ?
Offline
Avatar użytkownika

Dychu

Użytkownik

Użytkownik

  • Posty: 756
  • Dołączył(a): 21 cze 2017, o 11:44
  • Podziękował : 106 razy
    Otrzymał podziękowań: 89 razy
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: Master Wejkama
  • Uprawnienia: B,C,C+E, ADR, HDS

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Post1 lut 2018, o 18:50

TROLL napisał(a):Pytanie laika. Na pusto bez tacho z ładunkien z tachografem ?


Jeśli nazwijmy to ciągnik i przyczepa nie przekracza 3.5t z tego co pamiętam :-).
Offline
Avatar użytkownika

Maniek94

Użytkownik

Użytkownik

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): 30 sty 2018, o 23:39
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Blog: Wyświetl Bloga (0)
  • Samochód: Peugeot boxer
  • Firma: MAR-TRANS
  • Uprawnienia: B, B+E

Re: Bus B+E czy potrzebne tacho i licencja?

Post1 lut 2018, o 21:21

Jedni mowia ze liczy sie pojazd ciagnacy czyli w tym przypadku ponizej 3.5 t... I ze niby nie trzeba stosowac tacho. Ale nie chce mi sie w to wierzyc.

Powrót do Przepisy prawne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości