mandat za brak tacho - VOSA

Przepisy dotyczące transportu drogowego do 3,5 DMC
Awatar użytkownika
Iglak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 325
Rejestracja: 11 lis 2014, o 19:50
Samochód: Superb
Firma: Własna
Uprawnienia: A, B
Lokalizacja: Łódź

Re: mandat za brak tacho - VOSA

Post autor: Iglak » 27 lut 2016, o 18:34

Orys: poprostu przyszedl ten czas ze trzeba do domu wrócic ;) tutaj mam własne mieszkanie, prace z ktorej da sie wyzyc i odlozyc a w uk co...wynajety dom na 4osoby i biegajace po ulicy ciapaki oraz hindusi...jednak wole Polskie gówno w polu niż fiołki w Neapolu. Nie odpowiedziales na moje pytanie, ile Ty tam siedzisz skoro tak mocno przesiaknales multi kulti
Z każdym dniem rośnie liczba osób które mogą mnie pocałować w dupe!

Awatar użytkownika
orys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 658
Rejestracja: 19 sie 2014, o 02:13
Uprawnienia: B, C, Level D AFS,

Re: mandat za brak tacho - VOSA

Post autor: orys » 28 lut 2016, o 02:08

Jeśli przez "multi kulti" rozumiesz niechęć do kombinatorstwa, cwaniactwa i buractwa, to ja to miałem na długo zanim wyjechałem z Polski :)
Obrazek

Awatar użytkownika
TOMMIcox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 9 lip 2013, o 10:17
Samochód: Boxer
Uprawnienia: B,C+E
Lokalizacja: POMORSKIE(GS)

Re: mandat za brak tacho - VOSA

Post autor: TOMMIcox » 20 mar 2016, o 17:05

A od kiedy nie jest wymagany tachograf dla poj.do 7,5t?skad takie wiadomosci?ciagle wydawalo mi sie,ze pow.3,5t obowiazuje tachograf.nie obowiazywal tylko wtedy kiedy wykonywany byl przewoz wlasnego towaru w promieniu do 50km od firmy.

Awatar użytkownika
orys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 658
Rejestracja: 19 sie 2014, o 02:13
Uprawnienia: B, C, Level D AFS,

Re: mandat za brak tacho - VOSA

Post autor: orys » 20 mar 2016, o 22:36

TOMMIcox pisze:A od kiedy nie jest wymagany tachograf dla poj.do 7,5t?skad takie wiadomosci?ciagle wydawalo mi sie,ze pow.3,5t obowiazuje tachograf.nie obowiazywal tylko wtedy kiedy wykonywany byl przewoz wlasnego towaru w promieniu do 50km od firmy.
Jeśli nie mówimy o przewozie zarobkowym (a założyciel wątku właśnie chce udawac, że nie przewozi aut na sprzedaż tylko jest kolekcjonerem-hobbystą :P) to dokładnie to od kwietnia 2007:
On 11 April 2007, the Regulations governing drivers hours changed, and Council Regulation (EC) No 3820/85 was replaced by Regulation (EC) No 561/2006. The EU rules (Regulation (EC) 561/2006) apply to drivers of most vehicles used for the carriage of goods (including dual purpose vehicles) where the maximum permissible weight of the vehicle, including any trailer or semi-trailer, exceeds 3.5 tonnes and where the vehicle is used within the UK or between the UK and other EU and EEA countries and Switzerland.
Vehicles or combinations of vehicles with a maximum permissible mass not exceeding 7.5 tonnes used for the non-commercial carriage of goods.
Przy czym to zdaje się było dokręcenie śruby, bo wcześniej na swoje potrzeby to można było jeździć i większymi autami, przynajmniej w UK. To zresztą dalej obowiązuje ciężarówki starsze niż 25 lat, chyba, że jeżdżą komercyjnie.

http://www.transportsfriend.org/hours/hgv.html
Obrazek

Awatar użytkownika
highend
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 22 lut 2016, o 00:29
Samochód: Sprinter
Firma: MCAR
Uprawnienia: A, B+E

Re: mandat za brak tacho - VOSA

Post autor: highend » 21 mar 2016, o 15:15

Bo nie przewoze aut na sprzedaż....
Pytanie mam bo inna firma, która znam tez dostała mandat za brak tacho w Anglii. Bus plus prZyczepa towarowa.
Tylko, ze oni dostali £380..... Dlaczego 300 mniej? U mnie było :

£300 brak tacho
£300 brak wydruku z tacho
£80 zdjęcie blokady za 24h postoju.

Czyli jemu nie dołożyli kary za brak wydruku z tacho, a mi tak. Kwestia funkcjonariusza? Prawo jest chyba takie samo?

Awatar użytkownika
orys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 658
Rejestracja: 19 sie 2014, o 02:13
Uprawnienia: B, C, Level D AFS,

Re: mandat za brak tacho - VOSA

Post autor: orys » 22 mar 2016, o 02:11

highend pisze:Bo nie przewoze aut na sprzedaż....
Nie, no skąd, ty je dla siebie kupujesz. Dopiero potem zmieniasz zdanie. Wolno Ci :) :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
highend
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 22 lut 2016, o 00:29
Samochód: Sprinter
Firma: MCAR
Uprawnienia: A, B+E

Re: mandat za brak tacho - VOSA

Post autor: highend » 24 mar 2016, o 12:57

orys pisze:
highend pisze:Bo nie przewoze aut na sprzedaż....
Nie, no skąd, ty je dla siebie kupujesz. Dopiero potem zmieniasz zdanie. Wolno Ci :) :lol:
No niestety nie trafiłeś. Nie handluję autami. Nie opłaca się :)
Próbuj dalej.... :)

Awatar użytkownika
highend
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 22 lut 2016, o 00:29
Samochód: Sprinter
Firma: MCAR
Uprawnienia: A, B+E

Re: mandat za brak tacho - VOSA

Post autor: highend » 24 mar 2016, o 12:57

orys pisze:
highend pisze:Bo nie przewoze aut na sprzedaż....
Nie, no skąd, ty je dla siebie kupujesz. Dopiero potem zmieniasz zdanie. Wolno Ci :) :lol:
No niestety nie trafiłeś. Nie handluję autami. Nie opłaca się :)
Próbuj dalej.... :)

Awatar użytkownika
pooti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 cze 2016, o 22:39

Re: mandat za brak tacho - VOSA

Post autor: pooti » 25 cze 2016, o 22:48

Rozporządzenie 561 mówi w jakich pojazdach jest obowiązek rejestracji czasu pracy natomiast 3821 o pojazdach w których jest obowiązek montowania tachografow. Czyli wedlog 3821 powinieneś mieć tachografów a wedlog 561 nie musiałbys rejestrować czasu pracy (gdybyś nie wiózł kolegi auta) . 3821 nie obowiązuje od kwietnia zastapilo je rozporządzenie 165/ 2014 które doprecyzowai że obowiązek montowania tachografu jest w pojeździe który wymaga rejestracji czasu pracy.

Awatar użytkownika
rafi21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 cze 2016, o 10:24

Re: mandat za brak tacho - VOSA

Post autor: rafi21 » 26 cze 2016, o 10:28

Wielka brytania to nie polska a 300 funtów to średnia krajowa najniższa w polsce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy prawne”