Master - sprawdź stan hamulców..??

Master - sprawdź stan hamulców..??

Postprzez jarekvolvo » 11 gru 2018, o 18:32

Ki diabeł - pojawił mi się taki komunikat.
4 kkm nazad wymienione klocki. Wszystko OK, ,płyn jest, auto hamuje prawidłowo, abs działa... . Skąd może iść taki sygnał ??
Avatar użytkownika
jarekvolvo
Moderator
Moderator
 
Posty: 754
Dołączył(a): 21 lis 2015, o 21:22
Podziękował : 204 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Transit,Master,Ducat
Uprawnienia: AB

Re: Master - sprawdź stan hamulców..??

Postprzez Wolf » 11 gru 2018, o 22:04

jarekvolvo napisał(a):Ki diabeł - pojawił mi się taki komunikat.
4 kkm nazad wymienione klocki. Wszystko OK, ,płyn jest, auto hamuje prawidłowo, abs działa... . Skąd może iść taki sygnał ??


drucik od klocka się urwał i dotyka masy?
Avatar użytkownika
Wolf
Moderator
Moderator
 
Posty: 1408
Dołączył(a): 18 lis 2013, o 11:18
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Podziękował : 470 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Fiat Ducato
Firma: PHU
Uprawnienia: B

Re: Master - sprawdź stan hamulców..??

Postprzez Ortalion Trenera » 11 gru 2018, o 23:49

Albo Wtyczka sie mogla wypiąć jezeli mechanikowi sie nie zatrzasnela dobrze.
Avatar użytkownika
Ortalion Trenera
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 29
Dołączył(a): 13 kwi 2016, o 18:00
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Movano
Firma: Dziad na swoim
Uprawnienia: b,c,d,e

Re: Master - sprawdź stan hamulców..??

Postprzez Wolf » 12 gru 2018, o 09:55

Ortalion Trenera napisał(a):Albo Wtyczka sie mogla wypiąć jezeli mechanikowi sie nie zatrzasnela dobrze.


Raczej mało prawdopodobne, wręcz niemożliwe, złącze po stronie klocków jest męska a pin jest osłonięty plastikiem, natomiast od strony auta mamy złącze typu damskiego tutaj nie szukał bym problemu> no chyba że faktycznie mechanik pi..da i urwał kabel od strony auta przez co drucik dotyka masy, efekt adekwatny jak przy urwanym druciku przy klocku lub gdy jest on starty, jest styk, jest info o słabych klockach. Ale przyszła mi jeszcze jedna kwestia, wręcz nieprawdopodobna, ale nie niemożliwa, może ktoś te klocki zdarł przez te 4k km, były jakiejś słabej jakości i tyle.

Tak troszkę nie w temacie, nasz ostatni zaliczkowy uciekinier twierdził że w jego poprzedniej firmie klocki zmieniali co zjazd do bazy co miesiąc !!!! A przynajmniej tak wynikło z powrotu z jego pierwszego wyjazdu, pytał się czy klocki wymienione, pytam się a po co, przecież jest ich całkiem sporo, był mega zdziwiony, mówię mu że klocki maja dwa wyjazdy, pokazuję że tam prawie 1,5 cm okładzin jeszcze jest, tłumaczę mu że klocki na przodzie jak jest normalny driver to zmieniamy co 100k a tył co 200k, w sumie w jego wydaniu wytrzymały jeszcze dwa miesiące i w sumie ten jego trzeci wyjazd (czwarty wypad na klockach) zachodziła obawa że je zedrze do końca, ale na szczęście coś tam mu jeszcze zostało.
Avatar użytkownika
Wolf
Moderator
Moderator
 
Posty: 1408
Dołączył(a): 18 lis 2013, o 11:18
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Podziękował : 470 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Fiat Ducato
Firma: PHU
Uprawnienia: B

Re: Master - sprawdź stan hamulców..??

Postprzez jarekvolvo » 12 gru 2018, o 11:02

"Druciki" są w porządku. Jeżdże sam i do hamowania używam jeszcze innych :) sposobów. Trasa spokojna, do Constanty i z powrotem. Bez większych obciążeń... .
Avatar użytkownika
jarekvolvo
Moderator
Moderator
 
Posty: 754
Dołączył(a): 21 lis 2015, o 21:22
Podziękował : 204 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Transit,Master,Ducat
Uprawnienia: AB

Re: Master - sprawdź stan hamulców..??

Postprzez Wolf » 12 gru 2018, o 18:24

jarekvolvo napisał(a):"Druciki" są w porządku. Jeżdże sam i do hamowania używam jeszcze innych :) sposobów. Trasa spokojna, do Constanty i z powrotem. Bez większych obciążeń... .


A podpinaj może wtyczki od klocków, może w klockach blaszki są płytko albo "są dobrym przewodnikiem", bo to już nie ma innego pomysłu, może coś z płynem, tzn ciut za mało i dla tego masz ten komunikat?
Avatar użytkownika
Wolf
Moderator
Moderator
 
Posty: 1408
Dołączył(a): 18 lis 2013, o 11:18
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Podziękował : 470 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Fiat Ducato
Firma: PHU
Uprawnienia: B

Re: Master - sprawdź stan hamulców..??

Postprzez jarekvolvo » 12 gru 2018, o 19:18

Płyn ok. Spróbuję jeszcze poprzepinać wtyczki i przesmarować je \kontaktem..
Avatar użytkownika
jarekvolvo
Moderator
Moderator
 
Posty: 754
Dołączył(a): 21 lis 2015, o 21:22
Podziękował : 204 razy
Otrzymał podziękowań: 161 razy
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Transit,Master,Ducat
Uprawnienia: AB

Re: Master - sprawdź stan hamulców..??

Postprzez Wolf » 12 gru 2018, o 20:11

jarekvolvo napisał(a):Płyn ok. Spróbuję jeszcze poprzepinać wtyczki i przesmarować je \kontaktem..


Właśnie nie, porozpinaj je i zobacz co się będzie działo, czujnik działa na zasadzie przepływu po masie auta, więc poprawienie styków niewiele ci zmieni, chodzi właśnie o to żeby je wyeliminować.
Avatar użytkownika
Wolf
Moderator
Moderator
 
Posty: 1408
Dołączył(a): 18 lis 2013, o 11:18
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Podziękował : 470 razy
Otrzymał podziękowań: 250 razy
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Fiat Ducato
Firma: PHU
Uprawnienia: B

Re: Master - sprawdź stan hamulców..??

Postprzez Ortalion Trenera » 12 gru 2018, o 22:28

jarekvolvo napisał(a):Spróbuję jeszcze poprzepinać wtyczki


Możesz zawsze zmostkować wtyczkę od strony auta.
Jak zniknie komunikat to wina klocków/kabla przy klockach, jeżeli komunikat pozostanie to trzeba podpiąć komputer, odczytać błędy i bez mechanika/elektronika się nie obejdzie.

Ja nadal stawiam na typowo mechaniczną awarie.
Avatar użytkownika
Ortalion Trenera
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 29
Dołączył(a): 13 kwi 2016, o 18:00
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Blog: Wyświetl Bloga (0)
Samochód: Movano
Firma: Dziad na swoim
Uprawnienia: b,c,d,e


Powrót do Zawieszenie / Koła / Opony

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron